Vše, co potřebujete vědět o službě Windows Server Update Services (WSUS)

Co je služba WSUS (Windows Server Update Services)?

Služba WSUS je zkratka pro službu Windows Server Update Services. Jedná se o aplikaci od společnosti Microsoft zdarma, která umožňuje implementovat a spravovat nejnovější aktualizace produktů a opravy od společnosti Microsoft. Správci IT mohou snadno a efektivně spravovat distribuci aktualizací a oprav. 

Server WSUS: K čemu se používá?

Pomocí serveru WSUS je možné spravovat a distribuovat aktualizace prostřednictvím konzoly pro správu. Server WSUS lze používat jako zdroj aktualizací pro ostatní servery WSUS ve vaší firmě. Při implementaci serveru WSUS musí být alespoň jeden server WSUS připojen ke službě Microsoft Update přes síť, aby byly k dispozici informace o aktualizacích. WSUS umožňuje správu šířky pásma a optimalizaci síťových zdrojů. WSUS stahuje aktualizace a stahuje je automaticky. Správci navíc mohou stahování aktualizací nasměrovat na požadovaný počítač (počítače). 

Nástroj offline aktualizace služby WSUS

Nástroj pro offline aktualizaci služby WSUS je velmi užitečný program, který umožňuje stahování aktualizací do počítačů s připojením k internetu. To umožňuje, aby všechny potřebné aktualizace nabízeny takovým způsobem, aby mohly se daly nainstalovat přes offline médium. Pomocí služby WSUS Offline je možné aktualizovat zastaralé počítače se systémem Windows nejnovějšími aktualizacemi a opravami. To lze provést prostřednictvím virtuálního počítače

Porty služby Windows Server Update Services

Server WSUS používá porty 80 a 443 pro protokoly HTTP a HTTPS. Port 8530 se používá pro protokoly TCP.

Prostředí Windows PowerShell ve službě WSUS

Prostředí Windows PowerShell lze použít k automatizaci aktivit. Probíhá to automatizovaně přes příkazový řádek. Automatizace těchto činností usnadňuje správu a snižuje časovou náročnost. Použití prostředí Windows PowerShell ve službě WSUS zvyšuje produktivitu, zlepšuje křivku učení pro nové nástroje a snižuje počet chyb. 

Windows 7, 8-1 a 10 se službou WSUS

Služba WSUS usnadňuje proces aktualizace systémů Windows 7, 8-1 a 10. Je důležité, aby server WSUS obsahoval nejnovější aktualizace, jinak aktualizace programů systému Windows selžou. Chcete-li ověřit, zda služba WSUS obsahuje správnou verzi serveru, postupujte prosím podle těchto pokynů: 

  • Otevřete konzolu WSUS 
  • Klikněte na název serveru
  • Klikněte na "Přehled", poté na Připojení a poté na Verze serveru.
  • Zkontrolujte, zda je verze 3.2.7600.283 nebo novější.

Doporučené postupy pro WSUS (Windows Server Update Services)

Chcete-li zachovat optimální výkon WSUS, je důležité mít na paměti: 

Kapacitní limity

Server je schopen podporovat až 100 000 klientů. Pro optimální výkon je ideální udržovat počet klientů výrazně pod úrovní maxima. Jakmile se budete blížit maximu, doporučujeme nakonfigurovat 2 až 4 servery, které sdílejí stejnou databázi SQL Server.

Omezení recyklace a paměti

Když služba WSUS implementuje interní mezipaměť metadat aktualizace z databáze, spotřebovává velké množství paměti. Při překročení soukromé a virtuální paměti je WSUSPool recyklován. Mezipaměť je poté smazána a znovu sestavena. 

Komprese

Typ komprese služby WSUS používá jazyk kódu Xpress. Povolením této komprese ušetříte šířku pásma. Konfigurace produktů a kategorií. Při konfiguraci vyberte pouze produkty a kategorie, které chcete implementovat. To vám ušetří množství metadat. 

Zakázání nepotřebných aktualizací

Zakázáním nepotřebných aktualizací ušetříte paměť a zlepšíte celkový výkon služby WSUS.

Odmítnutí zastaralých aktualizací

Toto je nejčastější výkonnostní problém WSUS. Odmítnutím zastaralých aktualizací a prováděním údržby bude služba WSUS fungovat mnohem lépe, než kdyby byly tyto aktualizace povoleny. 

Konfigurace vyloučení antivirové ochrany

Ochranou před viry bude zachován výkon služby WSUS. 

Windows PowerShell

Použití prostředí Windows PowerShell usnadňuje a zefektivňuje správu.

Zakoupení licencí systému Windows Server


Máte dotazy? Kontaktujte nás!

Pokud si přejete získat další informace o tom, který software a licence společnosti Microsoft jsou pro vás nejlepší, kontaktujte nás. Jsme k dispozici od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin.